Geschiedenis

Een stukje terug in de tijd....

Aangezien Scoutcentrum Achter de Berg een van de jongste labelterreinen van Scouting Nederland is, zult u wellicht versteld staan dat we toch een rijke geschiedenis hebben. Op 22 april 2006 zag Scoutcentrum Achter de Berg het licht, geopend in het bijzijn van alle leden, stafleden en bestuursleden van Scouting Mira Ceti, het gemeentebestuur (gemeente Bernheze) was de opening verricht door mw. De Lorijn (het jongste lid van Mira Ceti), mw. Diks (het oudste lid van Mira Ceti) en Johan van Kessel (vice-voorzitter Mira Ceti).

Het zal u nu wel niet ontgaan zijn dat Scoutcentrum Achter de Berg een onderdeel is van Scouting Mira Ceti, een lokale Scoutinggroep uit Nistelrode dat al ruim 50 jaar gebruik maakt van dit prachtig stukje natuur. Scouting Mira Ceti bestaat al sinds februari 1969 en daarmee is de huisvesting van deze Scoutinggroep meer dan alleen een feit.

De geschiedenis van Scouting Mira Ceti is erg omvangrijk, en daarom zullen we daar nu niet verder op in gaan. Op initiatief van het bestuur van Mira Ceti is de groep begonnen met de ontplooiing van een Scoutcentrum en Scouting Labelterrein, wat zo te merken een succes is geworden. Al in 2005 voerde het bestuur gesprekken met Scouting Nederland om in aanmerking te kunnen komen voor het Labelterrein keurmerk. Maar ook gesprekken met de gemeente Bernheze werden veelvuldig gehouden. Op 11 maart 2006 te Baarn wordt Scoutcentrum Achter de Berg voor een proefperiode van 6 maanden benoemd als nieuwe Scouting Labelterrein. En op 22 april 2006 wordt het Scoutcentrum officieel geopend. Een fantastische mijlpaal voor de Scoutinggroep, want middels deze stap zetten we een stap naar de toekomst en kunnen we onze doelstellingen perfect ontplooien. Scouting Mira Ceti is baat bij de oprichting van Scoutcentrum Achter de Berg, middels de financile inkomsten kan Mira Ceti de contributie voor haar leden zo laag mogelijk houden. Maar daarnaast willen we het primitieve karakter van ons gebied graag beschikbaar stellen aan alle andere Scoutinggroepen uit de gehele wereld.

Later werd ook het nieuwste logo en badge van het Scoutcentrum gepresenteerd. De ontwerper kreeg als opdracht om een vernieuwende en een blinkende logo te maken, dat een aantal kenmerken laat zien dat Scoutcentrum Achter de Berg een onderdeel is van Mira Ceti, zodoende dat de ster een referentie laat zien. De overige facetten geven de naam en locatie weer van het terrein. Over de naamskeuze ben ik eigenlijk heel kort, het kwam bij mij ineens naar boven om het te vernoemen naar de straat, simpeler kan het niet aldus Johan van Kessel.

Op 11 november 2006 te Leusden werd de proefperiode als Scouting Labelterrein definitief omgezet in een volwaardig lidmaatschap van het Scouting Labelterrein. Om het Scoutcentrum meer gestalte te geven is door het bestuur van Mira Ceti een ontwikkelingsplan opgesteld, daarmee kijken we naar de toekomst van het nieuwe Scoutcentrum. Op 24 oktober 2006 is dit door de leden van de groepsraad goedgekeurd en kan Scoutcentrum Achter de Berg aan de slag.